המונח "בריא" לא תמיד ברור וחד משמעי. יש המלצות שמשתנות מידי פעם, מתקופה לתקופה, בין רופא לרופא, בהתאם לגילויים ומחקרים חדשים וגם בהתאם לטרנדים בעולם הבריאות והתזונה. פעם ממליצים להימנע משומנים, פעם מפחמימות, יש מי שאומר שאכילת בשר ומוצרים מהחי לא בריאה ואחרים דווקא תומכים. אז מה זה אומר לאכול בריא? איך יודעים מה בריא ומה לא?
איך יודעים מה בריא?
למרות שיש הרבה דעות לכאן ולכאן לגבי מה בריא לבני אדם לאכול, יש דברים שכולם מסכימים עליהם. לגוף שלנו יש צרכים בסיסיים של פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים שצריך לספק לו כדי לתפקד, לצמוח ולהיות בקו הבריאות, עם אנרגיה ויכולת לבצע פעילות מיטבית. לא פחות חשוב, כדי להימנע מתופעות פחות רצויות שעלולות להכניס אותנו לקבוצת סיכון כזו או אחרת (למשל כולסטרול גבוה, עודף סוכר בדם, השמנה בטנית וכד').
הדוגמא הטובה ביותר לצורך בסיסי היא מים. ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא שתיית כ- 3.7 ליטר לגבר ביום וכ- 2.7 ליטר ליום לאישה (כולל נוזלים במזון). מעטים יתווכחו על החשיבות של שתיית מים נאותה לבריאות שלנו. בנוסף, כולם מסכימים שתזונה מאוזנת שכוללת את כל הרכיבים התזונתיים היא המומלצת ביותר. האם כולם חייבים לקבל את כל הרכיבים מאותם מזונות? וודאי שלא. כך למשל, מי שלא שאוכל מוצרים מהחי יכול לקבל חלבון ממוצרי סויה למשל.
מה זה אומר לאכול בריא?
לאכול בריא אומר לספק לגוף שלנו את רכיבי המזון בצורה מאוזנת מבלי לרעוב, מבלי להרגיש מחסור, מבלי להיכנס למצבי קיצון (למשל דיאטות קסאח), מבלי לאבד את שמחת החיים. לתת לו את מה שהוא צריך תוך כדי הקשבה, הבנה של הגוף שלנו, מה עושה לנו טוב יותר ומה פחות, איזה מזון משרת את המטרות שלנו ואיזה לא. בנוסף, מדד טוב לאכילה בריאה הן בדיקות הדם שלנו. אם הבדיקות שלנו תקינות ואנחנו בקו הבריאות אז סביר להניח שאנחנו גם אוכלים מה שבריא לנו וטוב לגוף שלנו.
כמו כן, לא מדובר רק על מה אוכלים אלא גם איך אוכלים, מתי אוכלים, איך מעודדים את הגוף שלנו לעשות את מה שנרצה שהוא יעשה (למשל לבנות שריר, לרדת במשקל, לשמור על רמות סוכר מאוזנות וכד'). אם המטרה היא לרדת במשקל אז יש צורך בהתאמות תזונתיות שישרתו את המטרה הזאת, אם המטרה היא בניית מסת שריר ותמיכה במאמצי חיטוב יש צורך בהתאמות שונות במקצת. הכל תלוי במה אנחנו רוצים שהגוף שלנו יעשה תוך שמירה על הפעילות התקינה שלו, רמות גבוהות של אנרגיה וכמובן – בריאות אובייקטיבית.
אז אם אני רוצה לרדת במשקל, אני צריך דיאטה, לא?
תעשיית הדיאטות הקצרות והקיצוניות לימדה את כולנו שכדי לרדת במשקל צריך לעשות משהו דרסטי, שינוי קיצוני, להתחיל כאן ועכשיו "לאכול בריא". בד"כ המשמעות היא הגבלות קשוחות, שינויים קיצוניים ומידיים. ההנחיות הן לרוב להפסיק מיד עם כל מה שלא "טוב" לנו, לצמצם כמויות, להיות במחסור וחסך קלורי קיצוני מהיום והלאה. בנוסף, בד"כ יש פטנט כלשהו שבלעדיו זה לא יעבוד. התוצאה היא אולי ירידה זמנית במשקל אך לרוב יש לה גם מחיר – עייפות, תחושת מחסור, אומללות (כי מי יכול לאכול ארוחות קטנות ועצובות כל הזמן), רעב מוגבר (כי מחסור קלורי קיצוני גורם לתגובה קיצונית של הגוף שלנו – אנחנו רעבים!) ובסופו של דבר שבירה ועלייה חוזרת במשקל.
לאכול בריא, לאכול לשובע ועדיין לרדת במשקל – זה אפשרי?
התשובה הקצרה היא כן, זה אפשרי. ברגע שאנחנו מבינים מה המטרה שלנו אנחנו יכולים להשפיע על הגוף בעזרת תזונה. לא שינוי קיצוני שלא ניתן לעמוד בו לאורך זמן, אלא תהליך הדרגתי לקראת המטרה – ירידה במשקל ושמירה על המשקל. בדיוק למטרה הזו פותחה השיטה הלפטינית. השיטה מבוססת על תזונה מאוזנת, מלאה ומשביעה. בעזרת שינוי תזונתי הדרגתי אנחנו משחררים את "אפקט החסימה" ללפטין (הורמון השובע) ומעודדים את הגוף שלנו להרגיש שבע יותר. התוצאה היא ירידה טבעית במשקל. בלי לרעוב, בלי לעשות מהליכים קיצוניים, השינוי הוא עמוק ואמיתי.
אך האם התזונה הלפטינית בריאה באמת? לא משלמים מחיר בריאותי על כל קילו שיורדים?
אכילה מזונות מגוונים ובאופן מאוזן היא אבן היסוד של השיטה הלפטינית. רעב ומחסור הם לא חלק מהשיטה נהפוכו – אנחנו אוכלים לשובע, אין שום הגבלה על כמויות המזונות המותרים בשלבי התוכנית השונים, התזונה מגוונת, עשירה ומלאה בכל אבות המזון. ירידה במשקל בצורה הדרגתית, בלי כל מיני "פטנטים" שנלחמים בגוף שלנו, בלי לאמלל את עצמנו (גם בריאות נפשית ורגשית היא בריאות) בהחלט בריאה לנו. הגעה למשקל גוף שנוח לנו בו, שלא מכניס אותנו לקבוצות סיכון לפתח בעיות בריאות בעתיד (סוכר, לחץ דם וכד'), שמאפשר לנו לזוז יותר בקלות, מוריד לחץ מהשלד שלנו, מאפשר לנו לנשום בקלות יותר ולישון יותר טוב בהחלט מוסיפים לבריאות הכללית. כל אלו הם שינויים שאנחנו חווים בשיטה הלפטינית.
התזונה הלפטינית גמישה ומתאימה לבני 20 כמו שהיא מתאימה לבני 60, לאבות ואימהות (כולל מניקות), לרווקים ורווקות, לצמחונים וטבעונים, לאוכלי כל, למי שעוסק בספורט ולמי שלא, למי שרוצה לרדת 10 קילו ולמי שרוצה לרדת 40. בשיטה הלפטינית כולם מוזמנים לאכול בריא יותר, להחזיר את האיזון ההורמונלי למערכת הרעב-שובע וליהנות מירידה במשקל ושמירה על המשקל.