מהו סוד השיטה הלפטינית?
מה הייתם עושים אם היו אומרים לכם שאתם יכולים לרדת במשקל בלי לרעוב? להיפטר מהחשק למתוקים? בלי תפריט נוקשה? פשוט להיות שבעים יותר. השיטה הלפטינית עושה בדיוק את זה – על ידי איזון מערכת הרעב והשובע בגופנו. השיטה עזרה לעשרות אלפי ישראלים לרדת במשקל ולשמור על המשקל. מהי השיטה הלפטינית? על מה היא מבוססת? איך זה עובד ולמי זה מתאים?
לפני הכל, מה זה בכלל לפטין?
לפטין (Leptin, מן היוונית Leptus: "רזה") הוא הורמון המיוצר בעיקר בתאי שומן ואחראי על תחושת השובע לטווח ארוך ושמירה על מאזן השומן בגוף. ככל שיש יותר שומן כך מופרש יותר לפטין. ההורמון משרה תחושת שובע על ידי הגברת פעילות עצבית במוח, בעיקר בהיפותלמוס (אזור האחראי על וויסות מערכות בסיסיות רבות). באזור זה במוח ישנם קולטנים ייעודיים ללפטין, כשהם מופעלים הדבר מתפרש כתחושת שובע לטווח ארוך. כלומר, הגוף שלנו יודע שיש מספיק "מחסני" שומן, אין צורך להמשיך באכילה מרובה ואנחנו מרגישים פחות רעב ויותר שובע.
אם יש לנו הורמון שובע בגוף, למה אנחנו ממשיכים לאכול, למה "בא לי משהו" עכשיו?
ההיגיון אומר שאם לפטין משרה תחושת שובע לטווח ארוך ולאנשים בעלי משקל עודף יש יותר לפטין בגוף הם אמורים להרגיש פחות רעב, לאכול פחות ולחזור למשקל גוף מאוזן. אז למה זה לא קורה? למה יותר לפטין לאו דווקא שווה פחות רעב? למה יותר לפטין לא מונע את הרצון לאכול עוד כשאנחנו בכלל לא צריכים עוד שומן בגוף?
דווקא אנשים בעלי עודף משקל שאמורים להיות שבעים יותר מספרים על תחושת רעב חזקה ולעיתים קרובות, רצון לאכול מזונות עתירי סוכר ופחמימות ריקות. הסיבה לכך היא ככל הנראה "אפקט החסימה". יש לנו המון לפטין אבל המוח מפסיק להגיב לו. ככל שמופרש יותר ויותר לפטין לאורך זמן כך הקולטנים במוח הופכים פחות רגישים, הם חוסמים את הפעילות של הלפטין ולמעשה המוח לא מקבל את המסר – ואנחנו ממשיכים להרגיש רעב. המוח בעצם מונע מאיתנו לרזות (!) זה לא עניין של כוח רצון, זה לא עניין של פסיכולוגיה או גנטיקה, זה שיבוש של מנגנון הרעב והשובע – תופעה הורמונלית. אבל למה זה קורה? איך המנגנון הזה יוצא מאיזון?
מה שולט על הרעב והשובע? מה גורם למנגנון שאמור לשמור אותנו שבעים לצאת מאיזון?
בגופנו הורמונים רבים שיש להם תפקיד בתחושת הרעב ותחושת השובע – לפטין הוא אחד מהם. יחד איתו עובד גם גרלין "הורמון הרעב", אינסולין ועוד. לכל אחד תפקיד מעט שונה אך במצב תקין, כולם עובדים יחד כדי לווסת את חילוף החומרים, לשמור על מאזן שומן בריא ותחושת רעב ושובע בהתאם לצרכים של גופנו. אבל המערכות הללו יכולות להשתבש מסיבות רבות למשל "אפקט הנדנדה" – דיאטה וירידה במשקל שאחריה עליה, עוד דיאטה ועוד ירידה במשקל ואחריה עוד עליה. עליות וירידות קיצוניות במשקל שמלוות ברעב מוגבר יכולות לגרום לגופנו לחשוב שאין יציבות תזונתית בעולמנו ועליו לאגור שומן לעת מחסור. התוצאה היא חילוף חומרים איטי יותר וחוסר איזון של מנגנון הרעב והשובע. אנחנו רעבים יותר כי הגוף שלנו "חושב" שהוא צריך יותר מזון לא כי אנחנו באמת צריכים לאכול עכשיו.
סיבות נוספות כוללות שינויים הורמונליים בעקבות הריונות ולידות, הצפה של סוכרים שעשויה לגרום לתנגודת אינסולין המשבשת את שאר ההורמונים האחראים על תחושת השובע, שינויים תלויי גיל ועוד סיבות נוספות.
מה הפתרון? איך מחזירים את תחושת השובע הטבעית בשיטה הלפטינית להרזיה?
הרעיון מאחורי השיטה פשוט – הסרת "אפקט החסימה" במוח שלא מאפשר ללפטין לעשות את העבודה. כשהלפטין נקלט כמו שהוא אמור, אנחנו מרגישים יותר שבעים לאורך זמן. איזון המערכת הלפטינית משרה תחושת שובע, ממעיט את החשק למתוקים ונשנושים, מאפשר לנו לאכול מאוזן יותר ולרדת במשקל בלי לרעוב, בלי לאבד את שמחת החיים, עם אוכל טעים, בריא ומשביע. בקיצור – לאכול פחות ולהיות שבעים יותר, הירידה במשקל היא תוצאה טבעית.
מהם עקרונות השיטה הלפטינית?
- הבנת הגוף שלנו והמנגנונים שמונעים מאתנו לרדת במשקל – למה אנחנו רעבים? מה משרה תחושת שובע? אילו הורמונים מעורבים בתהליך? איך גופנו מגיב לסוגים שונים של מזונות, ועוד המון מידע שימושי שעוזר לנו להבין טוב יותר איך לרזות ואיך להישאר במשקל שאנחנו רוצים להיות בו.
- איזון הורמונלי ושחרור "אפקט החסימה" – כלים פרקטיים לאיזון הורמונלי של מנגנון הרעב והשובע, שחרור "אפקט החסימה" שמונע מאיתנו להרגיש שבעים לאורך זמן.
- צעד אחר צעד – השיטה בנויה משלבים שבועיים שמאפשרים לגופנו לחזור לאיזון בקצב הנכון.
- זה לא "הכל או כלום" – בשיטה הלפטינית אנחנו חוגגים כל ניצחון, כל הצלחה ומוכנים גם לנפילות. זה לא "הכל או כלום". השיטה מספקת מנגנונים וכלים להתמודדות גם ברגעי שבירה.
- ניצחונות שלא קשורים ישירות לירידה במשקל – יותר אנרגיה, שינה טובה יותר, הבגדים יושבים יותר טוב, יותר כוח סיבולת וכד'.
- לא להישאר "זאב לפטיני בודד" – התוכנית מציעה תמיכה אישית, ליווי ומקום בקהילה של "אבא חטוב" ו"אימא חטובה".
- החלק המנטלי – שינוי מחשבתי הוא חלק בלתי נפרד מהרזיה. בשיטה הלפטינית שמים דגש גם על החלק הרגשי, הנפשי והמנטלי בתהליך.
למי זה מתאים?
לכל גבר שרוצה להוריד את הכרס, לכל אישה שרוצה לצמצם היקפים, לרדת במשקל ולשמור על המשקל – בצורה מאוזנת, בריאה ובלי לאבד את שמחת החיים. השיטה הלפטינית מתאימה למי שעסוק, מי שפנוי, לאבות ואימהות, לצעירים, למי שעובד בעבודה משרדית או פיזית, מי שאוכל הכל, מי שבררן, צמחונים וטבעונים. כל מי שרוצה להפסיק לעשות דיאטות שלא עובדות בטווח הארוך – לחזור לאיזון לפטיני בו מרגישים יותר שבעים לאורך זמן. השיטה בנויה בצורה מדורגת, ידידותית ועם כלים פרקטיים להתמדה, גם במישור הפיזי וגם במישור הרגשי-מנטלי.
אפשר לרדת במשקל בכל גיל עם השיטה הלפטינית?
אין הגבלת גיל לאיזון הורמונלי של מנגנוני הרעב והשובע. גופנו מסוגל לחזור לאיזון בכל גיל. לשיטה הלפטינית אחוזי הצלחה מצוינים אצל מי שעבר את גיל 30, ממשיכה להצליח גם בשנות ה-40 וה-50, גם בנשים בגיל המעבר, גם בגברים מבוגרים, נשים אחרי לידה, אבות ואימהות, רווקים ורווקות כולל מי שבעבר ניסו לרדת במשקל ולא הצליחו.
לא צריך לספור קלוריות?
תאי השומן בגוף הם "מחסני האנרגיה" שלנו. כשאין מספיק אנרגיה זמינה ממזון רק אז השומן משתחרר מהתאים. בפשטות פחות אנרגיה (קלוריות) זמינה = ירידה במשקל, אי אפשר לנצח את המתמטיקה – כדי לרזות נדרש גירעון קלורי. אבל גירעון קלורי לאורך זמן גורם לגופנו לחשוב שאנחנו נכנסים לתקופת מחסור ולכן הוא מגביר את תחושת הרעב, מאט את חילוף החומרים ולא משחרר את השומן מהתאים בקלות. תופעה זו מתרחשת למרות שיש מספיק שומן בגוף ומספיק לפטין שיאותת למוח שאין צורך בעוד אכילה.
בשיטה הלפטינית, הפוקוס הוא בהעלאת הרגישות ללפטין במוח, שחרור "אפקט החסימה" שגורם לנו להמשיך להיות רעבים למרות שיש המון לפטין במחזור הדם. לאחר הגעה לאיזון, הגירעון הקלורי מתרחש באופן טבעי מבלי לעורר תחושת רעב מוגברת. אין צורך לספור קלוריות, כשהלפטין עושה את העבודה אנחנו צורכים פחות קלוריות.
מה עם ספורט?
אחד המיתוסים הגדולים ביותר בכל מה שקשור לירידה במשקל הוא שחייבים לעשות ספורט והרבה כדי לרזות. אך האם באמת חייבים לעשות ספורט כדי לרזות? בהחלט לא. מה שקובע את המשקל שלנו הם הורמוני הרעב והשובע ולא כמה ספורט אנחנו עושים. ישנם מחקרים שמצביעים על כך שדווקא פעילות גופנית מאומצת (של שעה וחצי ומעלה עם הוצאה קלורית גבוהה) יכולים לגרום לרעב מוגבר על ידי דיכוי הפרשת הלפטין. פעילות גופנית מתונה לעומת זאת, נראה שלא גורמת לשינויים ברמת הלפטין. בשיטה הלפטינית אנחנו מעודדים פעילות גופנית מתונה ובריאה אבל לא מחייבים אותה, היא מועילה לאיזון נפשי, כדרך לשחרור לחץ ומתח, לחיטוב, לשינוי אווירה ולבריאות הפיזית הכללית אבל אין לה קשר ישיר לירידה במשקל.
מה היתרונות של השיטה הלפטינית?
- גמישות – לכל מעגלי החיים, לימים עמוסים יותר ופחות, לאכילה בבית ומחוץ לבית, לארוחות משפחתיות ותפריטי חגים, לנופש ולתקופות לחץ וכד'.
- תוכניות מותאמות לנשים וגברים – השיטה מותאמת לנשים וגברים בשתי תוכניות נפרדות: "אבא חטוב" ו-"אמא חטובה".
- ליווי של מאמן/ת – אתם לא לבד, ליווי של בוגרי השיטה שעברו את המסע בעצמם, מבינים ממקור ראשון את האתגרים, עוזרים ותומכים.
- כלים פרקטיים – התוכנית נותנת כלים פרקטיים לא רק לשינוי תזונתי אלא גם להתמודדות עם מנגנוני כשל אישיים, עם מצבים מאתגרים, עם "נפילות" וכן הלאה. זו לא פילוסופיה, יש כאן כלים מאוד מעשיים.
- הכנות מיוחדות – אין צורך לרכוש מזונות מיוחדים ויקרים, לעמוד שעות במטבח, להשקיע בציוד ייעודי או לקנות כל מיני תוספי תזונה, ארוחות מוכנות או "סופר פודס".
- הקהילה הלפטינית – תמיכה, הכוונה, עצות, סרטונים, הסברים והמון עזרה.
- יש גם מתכונים – השיטה הלפטינית לא נצמדת לתפריט קשיח אך בהחלט יש המון מתכונים להשראה.
יש חסרונות לשיטה?
לא מדובר על פתרון קסם אלא על שינוי תזונתי ומחשבתי שמחזיר את הגוף לאיזון ארוך טווח. כדי לשחרר את אפקט החסימה, כדי להגיע לאיזון של מערכת הרעב והשובע דרושה התמדה ומחויבות לתהליך. כמו כן, יש מאכלים שלא נכללים בשיטה כך שאי אפשר לאכול מה שרוצים, מתי שרוצים בכל כמות ולרדת במשקל. חיסרון נוסף הוא ירידה הדרגתית יחסית ל"דיאטות בזק". בשיטה הלפטינית לא יוצרים גירעון קלורי קיצוני, לא מרעיבים את עצמנו ולכן הירידה היא הדרגתית ומתונה. בנוסף, למרות שהשיטה הלפטינית להרזיה לא דורשת לרכוש מזונות מיוחדים או לבלות שעות במטבח בתחילת התוכנית ייתכן שידרשו הכנות מסוימות לקראת השינוי התזונתי.
תוך כמה זמן רואים תוצאות בשיטה הלפטינית?
את התוצאות אפשר לראות כבר לאחר כ-6 שבועות בהן מערכת הרעב והשובע חוזרת לאיזון טבעי. אפשר לראות ירידה של כ-1.5 עד 3 ק"ג בחודש מבלי להרעיב את עצמנו, מבלי לוותר על שמחת החיים, ללא צורך בספורט אינטנסיבי – ירידה טבעית שמקורה באיזון המערכת הלפטינית.
אפשר להמשיך עם השיטה לכל החיים?
לאחר שלב הירידה במשקל המטרה היא כמובן להשאיר את מערכת הרעב והשובע באיזון ולהימנע מעליה חוזרת במשקל. בשלב זה אין צורך בגירעון קלורי אלא מאזן קלורי ניטרלי. כשמגיעים לאיזון לפטיני הגוף יודע לאותת מתי הוא זקוק למזון, אנחנו רעבים במידה ושבעים במידה. אחרי שייצרנו את האיזון ההורמונאלי, הגענו למשקל היעד ונשארנו בו עד לקיבוע התרמוסטט מחדש החווטים החדשים האלה שומרים עליינו כמו שאנחנו שמרנו עלייהם עד ליעד. חשוב להבין שהמאמץ הוא תקופתי, ואחריו יש הגיון שממשיך לפעול והופך לחלק מהאוטומט שלנו כמו גם מערכת הורמונאלית מאוזנת ונקודת איזון משקלית חדשה שבה הגוף שואף להיות.
תשובות לשאלות נפוצות:
למה לא פשוט לקחת כדורי לפטין?
ראשית, לפטין לא נספג בקיבה ביעילות מספקת ואפילו הזרקת לפטין ישירות למחזור הדם נמצא כלא ישים. כך שלמעשה, לא רק שאין טעם בהוספת לפטין בצורה מלאכותית למי שסובל מעודף משקל אין דרך יעילה לעשות זאת. שנית, יותר לפטין לאו דווקא שווה יותר שובע. מכיוון שלפטין מיוצר בעיקר בתאי השומן מי שנמצא בעודף משקל יש לו ממילא כמות גבוהה של לפטין בגוף: יותר שומן = יותר לפטין. לבסוף והכי חשוב, הבעיה בדרך כלל היא לא בכמות הלפטין אלא ברגישות להורמון באזור בו הוא נספג במוח. שיבוש מנגנון הספיגה יוצר את אפקט החסימה כך שתוספת לפטין לא תעזור. שחרור אפקט החסימה, חזרה לאיזון הורמונלי, תיקון ה"באג במוח" שחוסם את הפעילות של הלפטין הוא הדבר שיעזור לנו לרדת במשקל.
מה עושים בהריון? הנקה?
המטרה של השיטה הלפטנית היא ירידה במשקל מצב שאינו רצוי בזמן הריון ולכן השיטה אינה מתאימה עבור נשים הרות. בתום משכב הלידה (לאחר הבדיקות הרפואיות השגרתיות) כל אימא טרייה מוזמנת להצטרף לשיטה הלפטינית כולל אימהות מניקות. התזונה הלפטינית מאוזנת ומכילה את כל אבות המזון לכן אין שום מניעה לנשים מניקות להנות מכל הטוב שהיא יכולה להביא.
למי לא מתאימה השיטה הלפטינית?
בשיטה הלפטינית מתמקדים באכילה מאוזנת ומגוונת כך שהיא מועילה ומתאימה למרבית האנשים. באופן טבעי, השיטה לא מתאימה למי שירידה במשקל אינה מומלצת עבורו בשל סיבות בריאותיות. בנוסף, מי שסובל ממצבים בריאותיים כרוניים או נוטל תרופות במרשם באופן קבוע עליו להתייעץ עם הרופא המטפל ולקבל את אישורו לפני כל שינוי תזונתי.