השיטה הלפטינית מבוססת על שינויים הדרגתיים שהמטרה שלהם היא להחזיר את מנגנון הרעב-שובע לאיזון. להרגיש שבעים יותר לאורך זמן ולרדת במשקל באופן טבעי. השלב הראשון הוא הצפה לפטינית, אחריו מגיע ניקוי לפטיני – צעד מרכזי לקראת שחרור "אפקט החסימה" שמונע מהלפטין לעשות את העבודה שלו, מונע מאיתנו להרגיש שובע טבעי. בשלב זה ישנם מזונות "שיוצאים לחופשה" (זמנית ביותר). זה השלב שבו אנחנו מתחילים להתמקד בעקרונות הלפטיניים, להעמיק את הידע שלנו על איך הגוף שלנו עובד ומה קורה כשאנחנו מתחילים להחזיר אותו לאיזון. איך זה עובד בפועל, מה אוכלים בשלב הניקוי הלפטיני? איך זה מרגיש? מה האתגר בשלב הזה ואיך מנצחים אותו?

מה אוכלים?

חוץ מהמאכלים "שיוצאים לחופשה", בגדול – מה שרוצים. אין הגבלה על כמות או אופן הכנה, המטרה היא איזון ולא הגבלות שאי אפשר לעמוד בהן לאורך זמן (זאת לא דיאטת כסאח). בשלב הניקוי הלפטיני אנחנו ממשיכים לספק לגוף את הנוזלים לו הוא זקוק וכמובן את כל אבות המזון  – אוכלים לשובע, ללא הגבלה על כמויות או קלוריות  מכינים את מה שטעים לנו, אפשר להתנסות בטעמים חדשים או להישאר עם המוכר, אפשר לגוון או להיצמד למוכר, אין הגבלה על סוג וכמות החלבון שאוכלים, לא נמנעים לחלוטין מפחמימות (להיפך, חשוב לשלב פחמימות איכותיות, אין הגבלה על אחוזי שומן בגבינות ובאופן כללי – פשוט אוכלים מה שטעים לנו ולשובע. למי שצריך קצת עזרה, יש שפע של הצעות למתכונים והמון תמיכה ועזרה בקהילה הלטינית.

ממשיכים לשתות מים?

בהחלט, אחת מתופעות הלוואי של מחסור במים היא רעב מוגבר. בשלב הניקוי הלפטיני אנחנו נמשיך לתמוך באיזון על ידי שתיית מים. כשאנחנו מספקים לגוף שלנו את הצורך הבסיסי במים אנחנו יכולים להוריד את תחושת הרעב בכ-20%-30%. בנוסף, שתיית מים עוזרת לשחרר נוזלים. כשהגוף שלנו לא מקבל כמות מספקת של מים הוא אוגר נוזלים. שתייה נאותה דווקא משחררת נוזלים מהגוף. לבסוף, שתיית מים תורמת לאיזון מערכת האינסולין שמשפיעה גם על הלפטין והיא צעד חשוב לקראת שחרור "אפקט החסימה".

איך מרגיש ניקוי לפטיני בהתחלה?

הניקוי משפיע על מערכת האינסולין והלפטין כשהמטרה היא להגביר את הרגישות ללפטין ולעודד תחושת שובע טבעית. מי מתנגד לשינוי? הדופמין – אותו מוליך עצבי מפורסם שקשור למערכת התגמול/פרס במוח וגם להתמכרות. כשמופרש דופמין אנחנו מרגישים טוב והוא מופרש בין השאר בתגובה לאכילה. באופן לא מפתיע, בעיקר אכילת סוכרים ובצקים (פחמימות ריקות וזמינות). אכלנו שוקולד והרגשנו טוב?  – דופמין. הניקוי הלפטיני משחרר לאט ובהדרגתיות את "אפקט החסימה", מאזן מחדש את מנגנון הרעב-שובע ומעודד ירידה במשקל. הדופמין רוצה סיפוק כאן ועכשיו. המוח שלנו רוצה להחזיר לעצמו את ההרגשה הטובה אז הוא "דורש" עוד סוכר, עוד מתוק, עוד בצקים. אם נסיר מהתפריט שלנו את אותם מזונות שהמוח שלנו רגיל לקבל תחושה טובה בעקבות אכילה שלהם, אנחנו עשויים לחוות חשקים ורעב מוגבר. זה מצב זמני שישתנה אחרי החזרה לאיזון.

איך נצלח את שלב הניקוי הלפטיני?

כדי "לאתחל" את המערכת, להגביר את הרגישות ללפטין ולהשקיט את קולות הדופמין מה שצריך לעשות הוא להתמיד. להמשיך לספק לגוף את מה שהוא זקוק לו – מים ואוכל מזין וטעים ובשפע. רוב האנשים מרגישים שינוי כבר אחרי כמה ימים, תחושת השובע עולה, הרעב יורד והחשקים לבצקים ומתוקים מתמעטים. בנוסף, חשוב לזכור שמדובר על מצב זמני עם מטרה ספציפית – הגברת הרגישות ללפטין והסרת "אפקט החסימה". דרך נוספת לעזור לעצמנו להשתיק את הדופמין כרגע היא תמיכה – לזכור שיש לנו קהילה לפטנית, הדרכה צמודה והמון משאבים ועזרה לרגעי קושי. עם השיטה הלפטינית אפשר להיפטר מהחשק לבצקים וסוכרים, להרגיש שבעים יותר באופן טבעי ולרדת במשקל בצורה נכונה ומאוזנת – אחת ולתמיד.