מה ההבדל בין תזונה לפטינית לדיאטה?
המטרה של דיאטה היא לגרום לחסך קלורי שבתורו גורם לירידה במשקל. יש המון דרכים להשיג חסך קלורי ולא חסרות "שיטות" ו"תוכניות" עם כל מיני פטנטים: הימנעות מפחמימות, צומות, דיאטות שייקים, ארוחות מוכנות, מרקחות קסם למיניהן, סופר פודס וכד'. המשותף לכולן הוא שבסופו של דבר, הן לא עובדות לטווח הארוך. חסך קלורי, לא משנה איך הוא קורה אכן יגרום לירידה במשקל. אבל, ברגע שמפסיקים (ותמיד מפסיקים, כי אי אפשר להמשיך עם "הפטנט" לאורך זמן) הגוף שלנו יבקש להחזיר לעצמו את מה שהוא איבד (כולל שמחת החיים כי מי יכול לאכול אצות, יוגורט 0% וחסה כל היום). אנחנו עשויים להרגיש צורך לפצות את עצמנו, רעב מוגבר וחשקים לאוכל שנמנענו ממנו בצורה כל כך קיצונית בזמן הדיאטה. התוצאה – עלייה חוזרת במשקל + עוד כמה קילוגרמים.
לאומת זאת, תזונה לפטינית היא חלק מהשיטה הלפטינית שהמטרה שלה היא איזון הדרגתי. אין כאן כל מיני פטנטים. יש שינוי תזונתי שתומך בהסרת "אפקט החסימה", משפיע לטובה על תנגודת אינסולין ומחזיר את הגוף לאיזון לפטיני, לתחושת שובע טבעית. התוצאה היא ירידה במשקל, בלי לרעוב, בלי לאבד את שמחה החיים, באופן טבעי ומאוזן.
איך התזונה הלפטינית משפיעה על מנגנון הרעב-שובע?
התזונה הלפטינית מעלה את הרגישות ללפטין ומאפשרת לו לעשות את העבודה שהוא אמור – להשרות תחושת שובע לטווח הארוך. מכיוון שאנחנו לא יוצרים חסך קלורי פתאומי וקיצוני אלא גירעון קלורי עדין הירידה במשקל לא גורמת להפרשת גרלין (הורמון הרעב) מוגברת. בעזרת השינוי התזונתי (כחלק מהשיטה הלפטינית), אפשר לרדת במשקל ולשמור על המשקל על ידי איזון המנגנונים ששולטים על הרעב והשובע.
מה ארגיש על תזונה לפטינית?
השיטה הלפטינית בנויה משלבים הדרגתיים בדרך אל הסרת "אפקט החסימה" ללפטין. בכל שלב אנחנו "עולים מדרגה" (קטנה, עם השפעה גדולה). מכיוון שהגוף שלנו רגיל לתזונה מסוימת (בד"כ עתירת פחמימות ריקות וסוכרים) שינוי בהחלט עשוי להיות מורגש, גם אם הוא עדין והדרגתי. ישנם אנשים שמרגישים רעב מוגבר בהתחלה, אחרים חווים צמא גדול, עייפות וכד'. בשיטה הלפטינית אנחנו מודעים ועובדים יחד עם הגוף, הנפש והמוח שלנו, מתוך הבנה של מה שמתרחש בגוף כשעוברים ניקוי לפטיני ו"מאתחלים" את מערכות הרעב-שובע. אנחנו יודעים שתחושות אלו זמניות ואחריהן מגיעה תחושת שובע מוגברת, אנרגיה גבוהה יותר, שינה איכותית יותר וכמובן – ירידה במשקל.
מה אוכלים בתזונה לפטינית?
בגדול, אוכלים מה שטעים לנו עד שאנחנו שבעים. המטרה היא לא לרעוב, לא לאבד את שמחת החיים וההנאה מאוכל. אנחנו לומדים לשתות מים, לאכול מזונות שתומכים באיזון הורמונלי, דרכים שונות להגברת תחושת השובע, אך אין הגבלה על כמויות ואין שום צורך להרגיש רעבים כל הזמן או בחסך.
התוכניות של השיטה הלפטינית בנויות בשלבים, השינוי התזונתי כולל גם שלב בו ישנם מזונות ש"יוצאים לחופשה" ואנחנו נמנעים מהם לתקופה קצרה. לאחר מכן הם יכולים לחזור לתפריט שלנו בהדרגה. התזונה הלפטינית עשירה, מאוזנת ומתאימה גם לצמחונים וטבעונים, קרניבורים, מי שאוהב ירקות ומי שפחות, אין תפריט נוקשה, אין ארוחות מוכנות קטנות ועצובות. יש מגוון והמון רעיונות למתכונים להשראה.
כמה זמן צריכים להיות על תזונה לפטינית לפני שמתחילים לראות ירידה במשקל?
עבור רוב האנשים, השינוי התזונתי משפיע כבר לאחר תקופה קצרה של כמה שבועות. ישנם אנשים שמדווחים על ירידה במשקל בשבוע-שבועיים הראשונים, אחרים רק לאחר כשישה שבועות, כל גוף מגיב בקצב שלו ואנחנו לא ממהרים. ירידה מהירה מידי עלולה לגרום להפרשה מוגברת של גרלין (הורמון הרעב) ולרעב מודגש. זאת בדיוק הבעיה של דיאטות קאסח, ירידה מהירה – רעב מוגבר – עלייה חוזרת במשקל. בתזונה לפטינית אנחנו שואפים להימנע מהקרוסלה הזאת ולרדת במשקל בקצב נכון, בריא והדרגתי.
כל אחד יכול לרדת במשקל עם תזונה לפטינית?
מי שנוטל תרופות באופן קבוע או חושש כי שינוי תזונתי אינו מתאים למצבו הבריאותי עליו להתייעץ עם הרופא המטפל שלו לפני כל שינוי תזונתי. מעבר לכך, אין הגבלת מין, מגדר או כל פרמטר אחר לשינוי תזונתי חיובי, לאיזון מערכת הרעב-שובע. התזונה הלפטינית מועילה לצעירים כמו שהיא מועילה לבני גיל הזהב. התזונה מגוונת, עשירה וכוללת את כל אבות המזון כך שהיא מתאימה גם לאימהות מניקות, לנשים בגיל המעבר, לצעירים וצעירות בשנות ה-20, לאבות ואימהות, למי שעובד בעבודה משרדית או פיזית, למי שעסוק, למי שפנוי, למי שיש זמן לבשל ולמי שאין, לצמחונים וטבעונים, לבררנים ולפודיס הרפתקנים.
שינוי תזונתי בלבד מספיק כדי לרדת במשקל?
בכל מה שקשור לתזונה מאוזנת, עשירה ותומכת משקל גוף תקין ובריא אין קסמים ואין פטנטים. כולנו יודעים בגדול מה כדאי לאכול ומה פחות ואיך. אבל אם זה היה כל כך פשוט, אם עצם הידיעה הייתה מספיקה, לרדת במשקל לא היה אתגר גדול ושינוי תזונתי לבדו היה מספיק – פשוט מפסיקים "לאכול שטויות", מתחילים לאכול "בריא" והינה, יורדים במשקל. אבל עובדתית זה לא המצב וכל מי שניסה עוד דיאטה ועוד דיאטה, עוד "תוכנית תזונתית", עוד ביקור אצל דיאטנית, עוד שיטה ועוד פטנט ועדיין חוזר כל פעם חזרה לאותו משקל יודע ששינוי תזונתי לבדו פשוט לא מספיק. אז מה הפתרון? בנוסף לשינוי תזונתי, כדי לרדת במשקל נדרשים:
- הבנה והקשבה לגוף שלנו
- למידת הדרכים בהן גופנו פועל בכל הקשור לרעב ושובע ואיך לעבוד יחד איתו כדי להגביר את תחושת השובע ולהימנע מרעב קיצוני
- הבנת ההרגלים שלנו סביב אוכל
- איך אוכל משפיע רגשית ומנטלית
- מה גורם לנו להתמיד ומה גורם לנו להישבר בתהליך של שינוי תזונתי
- איך להתמודד גם עם רגעי המשבר
- להבין טוב יותר את עצמנו בכל מה שקשור לחוויה שלנו עם אוכל
ולא פחות חשוב – לא להישאר לבד מול התהליך. לכן, התוכניות של "אבא חטוב" ו"אימא חטובה" הן לא תפריט לשינוי תזונתי, הן שיטה, דרך וקהילה הכוללת המון מידע, כלים פרקטיים ותמיכה בזמן אמת. שינוי תזונתי שנעשה לבד ובצורה טכנית אולי יעבוד לאנשים מסוימים אך בשילוב תמיכה ועזרה, הבנה עמוקה של המנגנונים שגורמים לנו להרגיש רעב, לעלות או לרדת במשקל, שמאפשרים לנו לחזור לאיזון הורמונלי של מערכות הרעב-שובע בהחלט עושים את ההבדל עבור רוב הנאשים שרוצים לרדת במשקל. לא פחות חשוב מזה – להישאר במשקל שהם שואפים להגיע אליו.
אפשר להמשיך עם תזונה לפטינית לכל החיים?
בהחלט, התזונה הלפטינית מתאימה את עצמה לשלבים השונים של תהליך הירידה במשקל. לאחר איזון מערכות הרעב והשובע, ירידה במשקל והגעה למשקל שאנו רוצים להיות בו נוצרת נקודת יחס משקלית חדשה אליה הגוף שואף לחזור. מכיוון שהשינוי הוא עמוק, שמירה על עקרונות השיטה ויצירת מאזן קלורי נטרלי ישמרו גם על המשקל.